Recenze na Násilí bez předsudků v MF DNES

Tohle má být hlas mladé generace? Kniha, která získala Cenu Jiřího Ortena

25. května 2010  15:20
Držitelem Ceny Jiřího Ortena pro rok 2010 se stal básník Jan Těsnohlídek (1987) s básnickou prvotinou Násilí bez předsudků. Spolu s touto knihou byly nominovány dvě prózy, obsáhlý román Kateřiny Tučkové (1980) Vyhnání Gerty Schnirch a kniha povídek Jana Němce (1980) Hra pro čtyři ruce.

Cenu Jiřího Ortena za rok 2010: získal ji Jan Těsnohlídek za sbírku básní Násilí bez předsudků
Cenu Jiřího Ortena za rok 2010: získal ji Jan Těsnohlídek za sbírku básní Násilí bez předsudků| foto: Michal Krumphanzl

Už nominace Násilí bez předsudků by byla důvodem k podrobnějšímu pohledu. Avšak nejen ta: snad žádná z básnických prvotin posledníchletnevyvolala tak rozporuplné reakce. Nadšený i chladný ohlas byl zaznamenán kupříkladu ve čtrnáctideníku Tvar, Násilí bez předsudků bylo propíráno na stránkách literárníchserverů. Čím to?

Básník chytřejší než text

Sbírka s agresivně nepoetickým názvem zahrnuje čtyřiadvacet textů. Až na pár výjimek jde o příkladnou epizující lyriku, o delší básnické skladby. Východiska Těsnohlídkovy poetiky sahají zjevně ke kořenům beatnické generace. V českém kontextu si nelze nevybavit obdobně srozumitelné a generační výpovědí přetékající verše Václava Hraběte (1940–1965). Názvem a místy proklamativní antipoetičností zase mohou připomenout třeba prvotinu Brňana Karla Škrabala (1969) Zapalte Prahu, ačkoliv ten s ironickými básněmi-glosami dokázal brilantně – co do rozsahu – šetřit. Dost možná, že co znamenala Škrabalova sbírka pro určitý okruh čtenářů na přelomu devadesátých let, to představuje nyní pro mladší generaci čtenářů sbírka Jana Těsnohlídka.

Autor: Dora Kaprálová, kritička, publicistka a editorka; žije v Berlíně